عمارت نشینان امارات از ظروف قلم زنی برای خوردن غذا استفاده می کنند

قلمزنی هنر حکاکی نقوش عالی بر روی فلزات مختلف از جمله مس، برنج، نقره و طلا است. اصفهان مرکز اصلی قلم زنی است.

آثار هنری این دوره که توسط هنرمندان ساخته شده است، نشانی با شکوه و غیرقابل انکار متال کاری قبلی ایران و به ویژه اصفهان است.

اکتشافات تاریخی ظروف قلم زنی مربوط به دوران باستان مانند سلسله های ساسانی، سلجوقیان و صفویان نشان دهنده چند دوره برجسته فلزکاری است.

از سرگیری این هنر مرهون تلاش مجدانه مرحوم استاد محمد عریضی و مرحوم استاد محمد تقی زوفان در هشتاد سال گذشته است که باعث خلق دهها قلم زنی برجسته و ممتاز روی فلز از یک سو و تربیت نسل جدید شده است.

تولید جام های طلایی و نقره مانند و موادی از برخی فلزات به ویژه نقره نیکل و مس. در این میان حکاکی با طرح‌ها و روش‌های مختلف به میزان تولید قلم‌زنی منجر شده است که روش‌های فعلی آن عبارتند از:

1. کار برجسته: در این کار، کار در دو طرف فلز انجام می شود و قسمت برجسته بر روی ورق فلزی از ارزش بالایی برخوردار است.

2. نیمه کار برجسته یا امدادی: در این روش پس زمینه توسط ابزار فولادی حکاکی چکش می شود و در نتیجه پلان روی فلز تا حدی برجسته به نظر می رسد.

3. تصویر ویژه: در این روش فقط خطوط دور طرح حک می شود و پس زمینه ریز و چند طرحی بدون هیچ قسمت برجسته ای ایجاد می شود.

4. حکاکی از طریق حذف فلز: در این روش قسمتی از فلز توسط ابزار دزدی و فشار دادن فلز جدا می شود. در موارد خاص اگر مس با قلع پوشانده شده باشد در کنار رنگ نقره ای قلع، درخشندگی و براقیت مسی قرمز قابل مشاهده است.

این روش قدیمی‌ترین روش در میان تمام روش‌های حکاکی است که در دوره مشابهی به نام کنده‌کاری بدون چکش انجام می‌شود.

5. مشبک سازی: با برداشتن چند قسمت کامل فلز، شکل توری ایجاد می شود که با ابزارهای برش و چکش کاری مانند مشبک سازی با اره هک انجام می شود.

6. کوفته گری یا بلوک طلا: این یک الگوی حکاکی عالی است که در امتداد آن خطوط محیطی پلان حک شده و فلزات نرم جدید را در نخلستان های آنها قرار می دهد. این روش بیشتر بر روی فولاد انجام می شود.

دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.

نظرتان را ثبت نمایید.

شماره همراه شما منتشر نخواهد شد.